niedziela, 18 stycznia 2015

Życie codzienne



DOM


Przeciętny dom w średniowiecznym Bagdadzie składał się z ciągu pomieszczeń okalających centralny dziedziniec.Często posiadał kanalizację oraz studnię, okna były zasłonięte maszrabijami, czyli ozdobnymi kratami pełniącymi funkcję żaluzji.Latem mieszkańcy schodzili do piwnic zwanych sirbadami,z powodu wysokich temperatur.Podłoga bagdadzkiego domu wyłożona była kobiercami,a biedniejszych domów matami.Nie było stołu, jedzenie podawano na tacy miedzianej.Siadano na poduszkach kładzionych na materacach.Goście spożywali posiłki tylko prawą dłonią, po uprzednim umyciu.

 
 
 

 
KUCHNIA
 
 

W okresie panowania Abbasydów kuchnia arabska stała się bardziej wyrafinowana.Spożywano wszelkiego rodzaju mięsa, poza wieprzowiną, którą uważano za nieczystą.W menu można było spotkać potrawę znaną Arabom od zarania dziejów,a mianowicie mięso wielbłąda.Islam zakazywał spożywania alkoholu.Mimo to ,alkohol nie był rzeczą nieznaną.Wyrobem wina oraz prowadzeniem tawern zajmowali się chrześcijanie i żydzi.Kronikarze donoszą, że w Kairze w okresie prześladowań tych religii rozwścieczony tłum zabierał wino z ich domów,rozbijał i wylewał na ulicy.Takie rozruchy kończyły się często zbiorowym pijaństwem.
 
 
  Charakterystyka kuchni arabskiej
Dla Arabów duże znaczenie ma wspólne spożywanie posiłków w gronie rodzinnym. To wspaniała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Każdy posiłek był jedzony razem, jednak obecnie, ze względów praktycznych, w wielu rodzinach śniadanie ma nieco luźniejszy charakter. Wspólne biesiadowanie zostało ograniczone do obiadu, który stanowi największy i najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia.
Muzułmanie nie jedzą wieprzowiny i nie piją alkoholu. Dużą popularnością cieszy się kawa.
Kuchnia arabska jest bardzo niejednolita, ale stanowi ciekawą propozycję kulinarną dla miłośników wegetarianizmu.Arabowie są bardzo oszczędni- żaden ze składników nie może się zmarnować.
 
Składniki potraw arabskich
 
Na ukształtowanie się kuchni arabskiej wpływ miała tradycyjna kuchnia śródziemnomorska, Bliskiego Wschodu i indyjska.Charakterystyczne dla niej składniki to między innymi:
  • ryby
  • cielęcina i jagnięcina
  • łagodne i ostre sosy
  • mięta
  • cebula
  • ryż
  • sezam
  • masło
  • ser
  • chleb
  • jogurt
  • herbata
  • owoce cytrusowe
Tradycyjne potrawy arabskie:

-falafel – popularne wegetariańskie danie, są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, z sezamem;
-hummus – dip podawany z warzywami lub chlebem pita, przygotowywany z gotowanej i utartej ciecierzycy, ziaren sezamu, czosnku i przypraw;
-kuskus – tradycyjna potrawa marokańska, w której skład wchodzą ziarna pszenicy twardej, smażone warzywa, w tym rzepa, ziemniaki, dynia oraz baranina lub mięso z kurczaka.



BIESIADY
 
Niegdyś w czasie uczt ,po posiłkach rozpoczynały się biesiady ,na których prócz gości płci męskiej pojawiały się tancerki i śpiewaczki.Prostytucja była szeroko rozpowszechniona.Wiele niewolnic bogaczy było również ich nałożnicami.Prostytytki i tancerki zostały objęte podatkiem w X wieku.
 
 
 
 
 
 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz